Dezvoltare personala

\
Benjamin Franklin
“Sper ca unii dintre urmaşii mei îmi vor lua exemplul şi vor culege roadele.”
Benjamin Franklin
Benjamin Franklin a fost una dintre cele mai strălucite minţi ale omenirii. A descoperit electricitatea, a scris primul best-seller din Statele Unite pe vremea sa, a participat la conceperea Declaraţiei de Independenţă a SUA. Şi totuşi nu a debutat în viaţă cu cele mai bune şanse.
Vă vine să credeţi că acest om a realizat atâtea lucruri în viaţă născându-se într-o familie săracă de 17 copii şi făcând doar 3 ani de şcoală? Şi totuşi, cum a reuşit?

Planul de 13 virtuţi ale lui Benjamin Franklin

În cartea Cum am devenit expert în vânzări autorul spune că unul dintre lucrurile care l-au ajutat cel mai mult în viaţă a fost planul celor 13 virtuţi ale lui Benjamin Franklin.
Pe când avea doar 20 de ani şi era un mic tipograf din Philadelphia plin de datorii Franklin a conceput un plan cu 13 virtuţi care credea el că sunt necesare pentru succesul în viaţă.
Apoi s-a decis să se concentreze timp de o săptămână pe o singură virtute urmând ca în cealaltă săptămână să treacă la următoarea. De fiecare dată când nu respecta virtutea săptămânală punea un punct negru într-un tabel precum cel de mai jos:
Iată mai jos cele 13 virtuţi în ordinea pe care le practica Benjamin Franklin:
1. Cumpătarea – Nu mânca până la îngreunare şi nu bea până la ameţire.
2. Liniştea – Nu spune decât ceea ce ar putea folosi altora sau ţie; evită conversaţiile mărunte.
3. Ordinea – Lasă toate lucrurile pe care le ai la locul lor; acordă fiecărei părţi a ocupaţiei tale timpul ei.
4. Hotărârea – Fii hotărât să faci ceea ce trebui; îndeplineşte fără greş ceea ce ai hotărât.
5. Chibzuinţa - Nu cheltui decât pentru binele tău sau al celorlalţi; nu irosi nimic.
6. Hărnicia – Nu pierde timpul; fii ocupat mereu cu ceva folositor; elimină toate acţiunile inutile.
7. Sinceritatea – Nu-l induce în eroare pe celălalt, pentru că se va simţi rănit; gândeşte inocent şi drept, iar dacă vorbeşti, vorbeşte la fel.
8. Dreptatea – Nu nedreptăţi pe nimeni făcându-i un rău sau neacordându-i beneficiile care cad în sarcina ta.
9. Moderaţia – Evită extremele; abţine-te să urăşti relele care ţi s-au făcut pe măsura gravităţii lor.
10. Curăţenia – Nu tolera murdăria corpului, a hainelor sau a locuinţei.
11. Calmul - Nu te lăsa deranjat de nimicuri sau de accidentele obişnuite ori inevitabile.
12. Castitatea – Practică rareori sexul şi numai pentru a avea copii sau a-ţi păstra sănătatea; nu recurge niciodată la el din plictiseală, slăbiciune, pentru a distruge sau a strica reputaţia cuiva.
13. Umilinţa – Imită-i pe Iisus şi pe Socrate.
La sfârşitul vieţii când şi-a scris autobiografia, Benjamin Franklin a dedicat 15 pagini planului celor 13 virtuţi spunând că acest plan l-a adus la succesul de care s-a bucurat în viaţă. Iar la sfârşit a adăugat: “Sper ca unii dintre urmaşii mei îmi vor lua exemplul şi vor culege roadele.”
Întotdeauna mi-au plăcut autobiografiile oamenilor mari din istorie pentru că dacă am vrut să învăţ ceva, mi-am dorit să aud sfaturile unui om care s-a bucurat deja de realizări în viaţă. Iar faptul că Benjamin Franklin a ajuns atât de sus pornind în nişte condiţii foarte vitrege mă înclină să cred că un astfel de plan urmat pe o perioadă lungă de timp chiar va avea efecte.
Voi ce părere aveţi despre urmarea unui astfel de plan pe termen îndelungat?


succes
Din 2005 până acum, de când am dat de dezvoltarea personală, am trecut prin mai multe stagii de evoluţie, cu diferite niveluri de succes.
Primul a fost acela să conştientizez că există şi un alt mod de a fi, de a gândi, de a acţiona şi că schimbarea este posibilă. Al 2-lea a fost să experimentez cu lucruri concrete, palpabile. Însă doar când am început să mă concentrez pe interior, pe schimbarea profundă, am putut simţi că am evoluat cu adevărat.
De-a lungul acestui drum, am văzut, în mod practic, ce merge şi ce nu merge. Astfel am identificat anumite pattern-uri de comportament care îi diferenţiază pe cei care au succes de cei care n-au, în toate domeniile.

Care sunt pattern-urile de succes?

1. Naturaleţe vs robotizare. Dacă aş începe acum dezvoltarea mea personală de la zero, lucrul ăsta ar fi primul pe care l-aş schimba: să încep din interior. Să lucrez mai mult la psihologia mea decât să adopt “metode” care ar duce spre succes. Să experimentez lucrurile din punctul ăsta de vedere, iar abia apoi să adopt anumite tipare.

Te invit să te uiţi la tine şi la viaţa ta, din exterior. Îţi place ceea ce vezi? Poţi să povesteşti copiilor tăi ceea ce faci şi să fii mândru de tine? Poţi să faci un clip cu viaţa ta şi să-l pui pe YouTube?
2. Strategie vs metodă. Poţi să dai peste cel mai bun sfat din lume chiar acum. Poate ţi-ar schimba viaţa într-un mod radical, însă acel sfat este în momentul actual pentru tine doar “o metodă”. Cum se încadrează el în “the big picture“? Care este drumul pe care trebuie să-l parcurgi ca să ajungi acolo? Care sunt obstacolele?
Trebuie să îţi creezi o hartă pentru succes şi să foloseşti strategii care sunt în concordanţă cu nivelul tău actual de dezvoltare personală.
3. Proces vs obiectiv. În momentul în care ţi-ai setat un obiectiv, uită de el şi concentrează-te asupra drumului pe care îl ai de parcurs. După ce ţi-ai setat nişte target-uri clare, redefineşte ce înseamnă succesul pentru tine.
Trebuie să priveşti ca victorie faptul că ai mai făcut un pas, că ai încercat din nou, şi drept eşec şi înfrângere faptul că ai renunţat să mai lupţi.
4. Pasiune vs rută forţată. Indiferent că vrei să slăbeşti 10 kilograme, să dobândeşti independenţă financiară sau să intri într-o relaţie cu o persoană minunată, vor exista mai multe căi de a ajunge acolo. Unele ţi se vor potrivi, iar altele nu.
Poţi să ai grijă de condiţia ta fizică făcând înot, mergând la sală sau practicând o artă marţială.
Poţi să te îmbogăţeşti formând un sistem de pârghii financiare, devenind patron sau investind.
Poţi să-ţi găseşti jumătatea intrând în vorbă cu persoane necunoscute, apelând la cercul de prieteni sau folosindu-te de cadrul unor activităţi care îţi fac plăcere.
Dacă unul îţi bagă pe gât calea lui şi tu nu te poţi împăca cu acea rută de acţiune, dacă nu eşti pasionat de “drum“, nu-ţi vei putea atinge obiectivul niciodată.
5. Joc vs problemă. Este mult mai uşor să-ţi schimbi viaţa în momentul în care te detaşezi, în care nu priveşti totul printr-o lentilă de seriozitate, în care începi să te distrezi. Secretul e să îţi transformi problemele în joculeţe, printr-un proces de gamificare.
La ce “nivel” eşti în fiecare dintre ariile vieţii tale? Unde vrei să ajungi, într-un mod cât mai clar? Care este drumul pe care trebuie să-l parcurgi, să ajungi din punctul A în punctul B?
Construieşte-ţi paşii aplicând “divide et impera” şi ieşi, în mod constant, câte puţin din zona de comfort.
Te poţi lovi de blocaje gen: frică, stres, anxietate. Cheia pentru a nu renunţa atunci când întâlneşti obstacole este să lucrezi în starea de flux, unde provocarea să corespundă nivelului de skill pe care îl deţii.
Eşuezi dacă nu faci nimic, dar şi atunci când provocarea este prea mare pentru tine.
Nu tragi 10 kile când tu poţi să tragi doar 5. Nu te apuci să faci investiţii când tu nu ştii să-ţi gestionezi puţinii bani pe care-i ai. Nu te bagi în vorbă cu persoane necunoscute dacă îţi este frică să ieşi din casă.

Cum aplici în acest moment principiile de mai sus?

1. Naturaleţea. Concentrează-te mai mult pe mentalitatea din spatele acţiunilor, decât pe acţiunea în sine.
2. Strategia. Fă-ţi un plan care încorporează sfaturile de valoare pe care le primeşti.
3. Procesul. Lucrează să-ţi formezi obiceiuri care duc în mod natural la succes.
4. Pasiunea. Experimentează, găseşte acele lucruri pe care le poţi face tot timpul, care îţi aduc bucurie, şi concentrează-te asupra lor 90% din timp.
5. Jocul. Construieşte-ţi challenge-uri corespunzătoare nivelului de skill şi acţionează “kaizen”.
Dacă ai întrebări, nelămuriri, sau vrei să ne împărtăşeşti cum ai să aplici principiile astea în viaţa ta, lasă un comentariu mai jos. Mult succes!



creier
Creierul, la fel ca întregul organism, își diminuează performanțele de-a lungul timpului. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă întregul creier este neglijat și nu beneficiază de “servicii de mentenanţă” corespunzătoare. Iată câteva modalități pentru a-ți păstra creierul în formă:

1. Provoacă-te să gândești.

Folosește-te de orice ocazie pentru a aborda probleme de gândire mai dificile ca și cele cu care te întâlnești în mod normal. Nu te plafona la solicitările jobului și la ceea ce vezi la televizor. Provoacă-ţi creierul să gândească în situațiile nou întâlnite. Învățarea unei noi limbi sau dezvoltarea unei noi aptitudini este un exercițiu bun în acest sens. Cititul unei cărți, de asemenea te poate ajuta.

2.Jocuri pentru fitness mental

Există o serie de jocuri pentru antrenamentul creierului, precum “Brain Training” al doctorului Kawashima. Programul este compus dintr-o serie de jocuri mentale destinate îmbunătățirii performanței creierului legat de unele aspecte precum memoria, capacitatea de concentrare, atenția, flexibilitatea în gândire, rezolvarea problemelor, capacitatea de perfomanță în condiții de stres, etc.
Un alt program este cel oferit de Lumosity. Lumosity oferă o serie de jocuri mentale online grupate pe diverse aspecte ale funcționării creierului, similar programului dr. Kawashima. Poți parcurge diverse antrenamente menite a stimula funcționarea per ansamblu a creierului, poți să te concentrezi doar pe cele legate de memorie sau flexibilitate ș.a.m.d. Personal folosesc Lumosity de aproape un an și am constatat îmbunătățiri ale funcționării creierului.
Există jocuri mai simple cunoscute pentru efectele benefice asupra minţii noastre: Sudoku, Tetris, șahul sau rezolvarea cuvintelor încrucișate
Poți juca și Brain Workshop, un software disponibil gratuit (îl poți lua de aici), și construit pe principii similare celor de mai sus.
Studiile științifice au relevat o corelație strânsă între astfel de jocuri și scăderea riscului unor boli mentale precum Alzheimer. De asemenea în sudiile efectuate s-a constatat o legătură  directă între astfel de jocuri și creșterea capacităților mentale.

3. Evită GPS-ul

Un studiu faimos deja a relevat că unele zone ale creierului șoferilor de taxi din Londra (studiul a fost efectuate doar asupra lor) sunt mai dezvoltate decât la oamenii obișnuiți datorită faptului că aceștia sunt obligați să se orienteze zilnic în labirintul străzilor lonodoneze.
Atunci când este posibil, renunță la GPS și bazează-te pe hărți și pe capacitatea ta de orientare în spațiu. Încearcă asta mai ales în zonele pe care nu le cunoști foarte bine.

4. Exercițiile fizice

Oricât de neobișnuit ar părea, studiile efectuate au relevat faptul că exerciţiile fizice periodice duc la o dezvoltare și menţinere mai bună a creierului (vezi aici). Acesta mai ales dacă sunt dublate de un regim alimentar adecvat și suficientă odihnă.

5. Meditația

Practicarea periodică a meditației este o altă modalitatea bună de a îți păstra creierul în formă. Un studiu publicat în “Neuro Report” a dezvăluit o mai bună activitate mentală a celor care au practicat meditația zilnic.
Chiar dacă subiectul menținerii și antrenamentului creierului (brain fitness) nu este foarte popular în România, sper ca aceste idei să îți dea de gândit și să te ajute să-ți menții creierul cât mai bine