Articole importante

Acest articol este scris special pentru adolescenti si va fi publicat si in revista Liceului Nichita Stanescu din Bucuresti. Desi scris pentru adolescenti, articolul este la fel de util si pentru adulti! :)

Pe biroul meu de la serviciu se afla permanent acest citat:

Daca nu esti dispus sa gandesti, va trebui sa muncesti; cu cat gandesti mai putin, cu atat va trebui sa muncesti mai mult si cu atat mai putin vei fi platit.

In vremurile in care traim suntem literalmente bombardati cu informatie. Statisticile arata ca un om este expus zilnic la circa 600 de reclame (TV, radio, tiparituri, panouri, internet), la care se adauga e-mailurile, newsletterele, notificarile din retelele sociale, comentariile la bloguri etc.

Efectul este ca am devenit tot mai superficiali, ne plictisim repede in fata unui text lung fara poze si nu mai avem rabdare sa citim ceva de la un capat la altul si sa asimilam cunostintele la un nivel profund. Mai rau, viteza cu care se succed informatiile ne-a imprimat iluzia ca si rezultatele le putem obtine instant sau, in orice caz, foarte repede. Cu alte cuvinte: gandim putin, muncim putin si ne dorim… mult.

Ei bine, te rog sa nu cazi in aceasta capcana. Nu exista scurtatura catre succes!
Exerseaza

S-a demonstrat ca, pentru a stapani perfect o meserie sau o abilitate, este nevoie de 10.000 (zece mii) de ore de practica. Stadiul de maestru se reflecta apoi direct in nivelul de succes: de exemplu, pianistii care au 10.000 de ore de practica devin solisti recunoscuti international, cei cu 5-6.000 ore de practica sunt angajati de diverse orchestre filarmonice, iar cei cu 1-2.000 ore de practica lucreaza in baruri si puburi. Daca ti se pare ca asta contrazice citatul de la inceputul articolului, te inseli: vorbim de munca inteligenta, bine directionata, versus munca bruta, grea, cu valoare scazuta.
Studiaza, citeste si ia-ti examenele pe bune

Materiile de invatat, temele pentru acasa, bibliografia si examenele au si alt scop in afara de a te chinui. :) Ele te pregatesc pentru a face fata unui job (sau, de ce nu, unei afaceri proprii) si cerintelor sale: documentarea pentru un proiect, scrierea si prezentarea unui plan de afaceri, organizarea activitatilor astfel incat sa te incadrezi intr-un termen limita.

Daca iti lipsesc disciplina si deprinderea de a te mobiliza sa faci si lucrurile care nu-ti plac, vei afla mai tarziu, the hard way, ca in viata reala nu e bine sa-ti lasi restante, sa amani si sa faci totul in noaptea de dinaintea deadline-ului.
Fa diferenta intre creativitate si smecherie

Este o mare diferenta intre atitudinea optimista “ma pot descurca in orice situatie” si cea de tip “las’ ca ma descurc eu la fata locului si incropesc ceva”. Cineva spunea odata ca, daca nu poti vorbi mai mult de 10 minute despre un subiect, inseamna ca nu-l cunosti decat superficial. Asa ca pune-ti mereu in minte sa fii autentic pregatit si sa stapanesti bine domeniul in care ti-ai ales sa activezi, deoarece creativitatea nu inseamna sa improvizezi, ci sa ai foarte multe cunostinte pe care sa le recombini intr-un mod inovator.
Nu te pacali ca exista “succes peste noapte”

Acea cantareata care a aparut de nicaieri la MTV si a devenit super-star in 3 luni a muncit enorm si a avut parte de multe respingeri si esecuri pana cand si-a vazut visul implinit. Daca tu nu ai vazut eforturile si sacrificiile ei, asta nu inseamna ca acestea nu au avut loc.

De asemenea, ai grija ce modele de viata iti alegi. Nu exista suficiente cluburi de fotbal, posturi de televiziune si milionari celibatari ca sa ajunga toata lumea fotbalist celebru, asistenta TV sau nevasta de om bogat. :) Nu e rau sa visezi la o viata mai buna, dar ai intotdeauna un plan B care sa se bazeze pe ce stii, ce ai in cap si ce poti sa faci pe cont propriu.
Elibereaza-te de stereotipuri

Bill Gates a spus:

Nu radeti de tocilarul clasei pentru ca in viitor s-ar putea sa lucrati pentru el.

In mod absolut artificial, oamenii inteligenti si studiosi sunt considerati neatragatori si plictisitori, iar cei preocupati de imagine si distractie sunt cool. Asta din cauza unei gandiri extremiste, promovata si in toate filmele pentru adolescenti, care spune ca poti fi ori frumos si popular, ori destept si fara abilitati sociale. Eu iti propun ca, daca ai 100 de lei, sa cheltuiesti 50% din ei pe haine si distractie si 50% pe carti. La fel si cu timpul tau. Daca te vei stradui sa pastrezi mereu aceste procente (desigur, in proportii variabile), iti promit ca vei ajunge un om echilibrat: frumos si destept.

In concluzie, modul in care te obisnuiesti sa percepi lumea si credintele pe care ti le formezi de acum iti vor modela si defini drumul in viata. Pana la urma, ce alegi: sa gandesti mult si sa muncesti putin dar “cu cap”, sau sa gandesti putin si sa-ti castigi traiul muncind din greu?
- articol scris de Iulia Bertea-

sursa

http://www.empower.ro/


Descopera antrpenorul din tin
e
Invata cum au facut altii bani pornind de la zero
fonduri si zero experienta!!!


Toate afacerile au pornit de la zero sau a fost nevoie de bani?

Imi amintesc ca in momentul in care m-am certat cu al doilea sef al meu am zis in gand ca nu o sa mai lucrez pentru nimeni cat o sa traiesc. Apoi urmatorul gand a fost de panica...

Ce o sa vand eu ca sa fac bani ?
De unde sa iau bani ca sa imi deschid o afacere?
Pe cine sa intreb care e strategia potrivita pentru asta?

Nimeni nu parea dispus sa imi dea un sfat concret inafara de cativa amici si cunostiinte care erau datori vanduti si sclavi ai unor firme... acestia se pricepeau cel mai bine la afaceri.
Ii multumesc lui Dumnezeu ca nu le-am ascultat sfaturile despre afaceri ! :)
Iti imaginezi cum ar fi fost sa iau sfaturi de la cineva care habar nu are de asa ceva?

Cum sa te autosabotezi si ramai fara bani toata viata :)

Daca vrei sa te autosabotezi mai rapid si eficient iti explic aici regulile pe care trebuie sa le aplici

Regula 1: Gandeste-te ca ai nevoie de bani ca sa incepi o afacere si repeta-ti in minte de asa multe ori aceasta prostie pana cand ajungi sa te convingi ca asa este.

Regula 2: Repeta-ti in minte faptul ca sigur doar cei nascuti pentru afaceri au succes pentru ca au un talent din nastere la asa ceva. Cu cat iti repeti asta mai des si pe un ton mai convingator cu atat o sa reusesti mai bine sa te sabotezi mai repede si sa traiesti frustrat toata viata.

Regula 3: Gandeste-te ca ai nevoie de relatii si pile ca sa reusesti in afaceri si spune-ti ca tu oricum nu ai aceste relatii si pile pe care altii le au. Repeta asta in minte timp de 70 de ani de acum inainte ca sa fi 100% sigur, fara nici un dubiu, ca nu o sa reusesti nimic in viata.

Regula 4: Gandeste-te ca nu stii ce anume vei vinde sau la ce esti atat de bun incat oamenii sa te plateasca pentru acel lucru. Spune asta la toata lumea astfel incat toti sa stie ca nici nu te gandesti sa inveti ceva nou sau sa te perfectionezi vreodata...

Am glumit mai sus dar da-ti seama ca aceste metode de autosabotare apar in mintea ta uneori si te tin pe loc. Le-am avut si eu in minte, le-au avut cam toti cei care au inceput afaceri. Dar dupa o perioada si eu si altii ne-am convins ca nu ai nevoie de bani ca sa faci bani. Daca ar fi asa ... ar fi absolut imposibil ca cineva sa faca vreodata bani. Eu am inceput prima mea firma cu 50 de euro in buzunar si cu demisia in nasul sefului cu care ma certasem.

Da-ti seama ca poti oricand sa gasesti 100 de oameni de afaceri care ii vezi si ca sunt inculti si ca nu au nici o formare si ca au pornit de la zero cu relatiile si le-au facut pe parcurs si totusi au avut ambitie ca sa reuseasca. De cate ori te uiti la televizor si te miri cum de a reusit X sau Y sa faca bani si sa se faca cunoscut daca habar nu are sa vorbeasca corect.

Banii nu stiu cata gramatica sau istorie sau geografie stii tu.

Banii merg dupa cel care are putere de convingere si stie regulile de baza in afaceri.

Prima regula pe care trebuie sa o inveti ca om de afaceri

Daca te gandesti ca tu meriti ca un client sa vina la tine sa te roage sa iti dea bani, poti sa uiti asta.
Clientul plateste doar cand are incredere in tine si in produsul tau. Dar o afacere la inceput de drum are nevoie sa creeze incredere in clienti.

Am un amic care e foarte bun profesionist in ceea ce face el. Dar problema sa e faptul ca are impresia ca daca e foarte bun profesionist clientii o sa se inghesuie la el sa cumpere. Nu e deloc asa pentru ca nimeni nu stie ca el e bun profesionist.

Prima regula a unei afaceri este sa iti construiesti imaginea potrivita care sa ofere incredere!
Mai mult despre ce o sa inveti la acest bootcamp de afaceri te invit sa citesti aici:




Uite ca am ajuns si la nesperatul #9 in editiile de Bootcamp, celebrele deja excursii organizate de obicei in munti, cu scopul de a invata ceva util si de a ne si distra pe masura.

De data asta am insa o premiera, acesta este primul Bootcamp de afaceri !

Am adunat o mana de oameni care au plecat de la zero si au dezvoltat afaceri de zeci, sute de mii de euro in mediul online. Experienta lor o vom expune in fata voastra si vrem ca la finalul bootcampului sa plecati cu o idee concreta care poate duce la incasari pe care altii poate doar viseaza.

Dar mai intai sa iti spun cateva lucruri despre mine.

Numele meu este Daniel Zarnescu. Titulatura de antreprenor, pe care mi-am castigat-o din greu, arata ca am ce sa invat pe altii. Am plecat de jos, am trecut prin toate etapele necesare ca sa invat ca nimic nu e imposibil in acest domeniu. De la zero lei in buzunar si o pereche de blugi jerpelita, mi-am indeplinit visurile unul cate unul, in mod sistematic, uneori vulgar.

Am fost vanzator in piata, promoter, asistent, consultant pe programe de finantare sau director de editura – fiecare experienta reprezentand esecuri si succese importante pentru dezvoltarea mea. Prima firma am deschis-o la 23 de ani abia, am 6 firme infiintate, din care 3 deja sunt istorie (primele).

Sunt cofondator Stepout Media, sub a carei umbrela s-au nascut unele din cele mai mari comunitati de dezvoltare personala din Romania (stepout.ro, personalitatealfa.com, artaseductiei.ro). Sunt cofondator Imperium Print (www.imperiumprint.ro) , agentie de productie publicitara. Ma poti gasi pe www.construimimperii.ro , unde vorbesc in detaliu despre proiectele actuale si despre cum vreau sa schimb lumea din jur. Sunt antreprenor si vreau sa vorbesc cu tine ca de la antreprenor la antreprenor si sa vedem cum putem pleca la drum pe proiecte nou infiintate, cum putem creste si cum ne putem extinde.

Am norocul de a avea o echipa extraordinara in spate, iar acest bootcamp este despre ea. Pentru ca de mai bine de 6 ani de cand ne sprijinim reciproc, fiecare membru repeta aproape obsesiv aceeasi fraza: “Trebuie sa aratam oamenilor ca se poate, trebuie sa dam oamenilor exemple prin noi insine.”

Ce voi vrea eu sa te invat pe parcursul Bootcampului:

I – Durerile nasterii unui antreprenor

Unul dintre cele mai mari mituri este legat de caracteristicile unui antreprenor, insa adevarul exista ca fiecare din noi putem fi o tipologie de om care sa castige paine din propriile proiecte.

- Ce inseamna a fi antreprenor

Imaginea unui antreprenor, calitatile pe care le poate avansa un antreprenor, care este mentalitatea de antreprenor si care sunt valorile.

- Povestea proprie – de la bani de buzunar la agentie de publicitate si la afaceri online

Fiecare poveste conteaza pentru cineva. Voi povesti de unde am plecat, cum gandeam la inceput, care sunt piedicile pe care le-am intalnit, de cate ori am cazut si de cate ori m-am ridicat. Studiile pe antreprenorii de succes au gasit ca punct comun o singura caracteristica de mare impact – capacitatea de a se regrupa in caz de esec, de a se scutura si de a porni inca o data la drum, cu lectia aferenta invatata. Povestea din spatele unui antreprenor nu este legata de succes, ci este legata de capacitatea de a se raporta la esec.

- Care e imaginea unui antreprenor – din cele mai vechi timpuri si pana azi.

Negutatorul din trecut, antreprenorul de astazi. Voi prezenta un scurt istoric al antreprenorului, cum arata pe vremuri, cum arata in perioada comunista, in perioada imediat de dupa revolutie si cum arata acum. De asemenea o sa subliniez importanta raportarii noastre la aceste tipuri de antreperenoriat. um ar trebui sa gandeasca un om plecat pe propriile picioare.

- Care sunt calitatile pe care trebuie sa le aiba cineva ca sa ajunga antreprenor de succes; profil de antreprenor – cine poate fi antreprenor?

Vom descrie un pic ideea de freelancer si antreprenor, vom testa un pic audienta pentru a capta calitatile pe care fiecare le are si le poate dezvolta.

II – Cum incepi o afacere

- Ce ai nevoie pentru a incepe o afacere offline/online

Voi face o paralela intre offline si online, exemple concrete de startupuri, ce ai nevoie ca sa incepi in ambele directii, vom vorbi un pic despre domeniile alese, punctele slabe si forte ale lor. De asemenea voi vorbi un pic despre cunostintele necesare ca sa pleci la drum, contabilitate, legislatie, taxe, investitie initiala, fonduri unde poti apela.

- Pasii prin care trebuie sa treci pentru a porni un proiect online: totul e doar un chestionar pe care bifezi fiecare sarcina – daca te opresti, nu reusesti, daca nu bifezi totul , risti sa te opresti

Un lucru pe care putini l-au inteles, experienta relevanta a unui antreprenoriat poate fi formulata pe pasi, astfel incat oricine altcineva reia procesul, nu face decat sa obtina aceleasi rezultate. Voi vorbi aici de rezultatele la care sa ne asteptam si pasii care trebuie facuti.

- Lista

Cel mai important lucru intr-o afacere online. Cum ridici o lista de abonati de la zero (strategii), de cati ai nevoie ca sa incepi sa scoti bani, cum pastrezi relatia cu ea, ce fel de produs le oferi.

- Produsul in online – cum il faci – calea gresita si calea corecta

Aici voi insista pe modele “asa nu” si greselile pe care le fac 90% din cei de pe piata. Lansarea produsului este o strategie in sine, de la idee la ban incasat.

- Parteneriate pe online – afilierile

Fara lista si poti castiga mii de euro doar din afilieri. Voi prezenta cele mai nebunesti afilieri posibile si cum poti castiga din parteneriate mai mult decat din propriile produse.

- Venituri pasive in online

Voi face delimitare concreta intre ideea de lansare si veniturile pasive de care vei beneficia pe urma. Voi explica exact modul cum poti sa scoti maximum din ambele, dar si cum trebuie sa lansezi produse ‘de sacrificiu’ care sa te surprinda in piata in pozitia de specialist.

- Cum cresti?

Pasi concreti de crestere. Lansari de 3000, 5000, 10 000, 50 000 euro . Fiecare rezultat iti arata doar nivelul la care esti si iti da directia incotro te indrepti cu urmatorul proiect. Voi face o prezentare scurta pe lansari in ideea lipsei de experienta, dar si cum trebuie sa privesti jocul online de facut bani in momentul in care experienta devine aliatul tau.

- Prezentarea urmatorului produs – studiu de caz si invitatie

Finalul este unul al studiilor de caz pe produsele lansate de noi, dar si o prezentare a unui proiect care se va intampla in viitor pe siteul construimimperii.ro .


sursa
http://construimimperii.ro/bootcamp-9-descopera-antreprenorul-din-tine

Despre afaceri
Novacovici Pera.

Psiholog. Antreprenor.

Daca am reusit sa avem o afacere online de succes in domeniul psihologiei , afacere care ne permite sa castigam destui bani incat sa nu lucram pentru altcineva si chiar sa devenim prosperi, atunci cred ca indiferent de domeniul de activitate, oricine poate sa inceapa o afacere online.

Evident, exista cativa factori care vor determina succesul:

- Perseverenta

- Cat timp pe zi petreci devenind expert in domeniul de activitate ales de tine ( preferabil domeniul care te pasioneaza cel mai mult)

- Cat timp pe zi petreci educandu-te in privinta banilor si a afacerilor online

- Motivatia

Insa am vazut cu ochii mei, oameni in Romania care au afaceri exclusiv pe internet si traiesc foarte bine din asta. Se poate, daca deschizi ochii.

Avand in vedere domeniul meu de activitate, psihologia, am lucrat deja cu zeci de oameni care vor sa isi inceapa afacerile online pentru ca nu mai suporta sa fie angajati.

Mi-am dat seama ca e mult mai usor decat credeam si a inceput sa imi placa sa ajut lumea si in domeniul asta.

Astfel, am inceput si un program gratuit de educatie in privinta afacerilor pe internet.

Totusi, in acest moment exista o oportunitate foarte mare si unica in Romania.

I. Introducere in psihologia marketingului pe internet

- In acest material vei invata ce este marketing-ul online si cum te va ajuta el la aducerea unui flux constant de vizitatori pe blog-ul tau care apoi vor deveni cititori, fani si clienti.

- Cum sa lucrezi cu google, wordpress, youtube, facebook pentru a aduce vizitatori pe blog si pentru a crea relatia cu vizitatorii

- Prin marketing-ul online incepi sa pui bazele unei afaceri solide pe internet care iti va aduce venituri constante in timp ce lucrez de la un calculator conectat la internet

- Marketing-ul este un reprezentant al tau, construit de tine cunoscand psihologia oamenilor, reprezentant care va spune lumii cine esti tu, cu ce te ocupi, despre ce este blog-ul taul, ce oferi si de ce merita cumparat ceea ce ai de vanzare

- Vei invata cum sa combini toate canalele de marketing online intr-un tot unitar care impreuna cu blog-ul tau vor fi o prezenta solida in lumea online

II – Hosting-ul, domeniul si blog-ul

- Vei invata cum sa alegi un nume de site potrivit in functie de domeniul tau de activitate

- Numele este foarte important pentru ca de el depinde cat de clar va fi pentru vizitatorii blog-ului tau cu ce te ocupi iar in functie de cat de clar va fi cu ce te ocupi vei avea un numar cat mai mare de vizitatori

- Vei invata cum sa iti alegi firma de hosting unde va fi gazduit blog-ul tau. Hosting-ul este un element vital pentru profesionalismul pe care il vei arata inca de la inceput in afacerea ta online. Iti voi arata ce hosting folosesc eu si iti voi prezenta avantajele de a avea un hosting platit cu o suma modica fata de blogurile pe care le poti instala gratuit insa care au mari puncte in minus

- Deasemenea vei invata cum sa instalezi un blog de wordpress, cum sa il faci sa arate profesional si sa functioneze perfect din prima zi

III – Crearea de continut valoros pe blog

- “Content is king” a spus Bill Gates acum 15 ani si niciodata nu au fost mai adevarate decat acum vorbele lui in mediul afacerilor pe internet. Continutul este regele si este vital sa intelegi cum sa creezi continut bun pentru vizitatorii blog-ului tau.

- Vei invata dedesupturile psihologice, butoanele emotionale si motivatiile oamenilor si vei invata cum sa te adresezi direct nevoilor lor astfel incat sa atragi atentia si sa o pastrezi permanent si mai mult, cum sa faci oamenii sa se intoarca din nou si din nou pe blog-ul tau in asteptarea noutatilor

- Cum sa creezi continut de valoare pe blogul tau, continut ce va atrage vizitatori de calitate si trafic pe blog.

- Cum sa scrii articole, sa creezi mp3-uri si video-uri si cum sa te pozitionezi ca un expert in nisa si domeniul pe care ti le alegi.

IV – Cum sa iti creezi lista de email cu Aweber

- Aweber este serviciul numarul 1 in lume pentru crearea listelor de email iar lista de email reprezinta inima si plamanii afacerii tale online

- Vei invata cum sa creezi o lista de email in mod corect, o lista de email in care oamenii opteaza voluntar sa isi intrduca adresa de email astfel incat nu vei trimite niciodata emailuri nedorite cititorilor tai.

- Cum sa incepi sa cresti aceasta lista si sa creezi o relatie extraordinara cu oamenii din noua ta comunitate. Intr-o afacere online este foarte important sa creezi o comunitate in jurul domeniului tau de activitate iar o lista de email este o unealta extraordinar de eficienta pentru a comunica cu membrii comunitatii tale

- Transformarea vizitatorilor de pe blogul tau in clienti fideli este o misiune foarte grea fara un serviciu de email autoresponder bun. Aweber te va ajuta sa poti spune ca intr-adevar ai o adevarata afacere pe internet

V – Cum sa faci bani din noua ta afacere

- Cum sa creezi produse sau sa oferi servicii in domeniul tau de activitate ( ORICE domeniu intra aici)

- Cum sa creezi produse informationale fara investitii, produse ce le poti vinde virtual ( aceasta e una din cele mai rapide piete de dezvoltare in afacerile online la ora actuala in lume)

- Cum sa creezi produse solide pe care sa le expediezi prin posta sau serviciu de curierat

- Cum sa creezi si sa oferi servicii legate strict de domeniul tau de expertiza si activitate

- Vei invata cum sa dai forma reala pasiunii si ambitiilor tale de a avea impact asupra lumii prin munca ta

VI – Cum sa folosesti corect campaniile de email

- Vei invata cum sa folosesti cu maxima eficienta campaniile de email si marketing pentru a incepe sa faci bani constant din noua ta afacere online

- Vei invata cum sa gestionezi intreaga comunitate de cititori, fani si clienti pe care ti-ai creat-o

- Poate cel mai valoros beneficiu va fi ca vei putea sa automatizezi intreaga ta afacere si cand vei trimite un email listei tale, te vei putea culca si cand te vei trezi vei vedea ca peste noapte au intrat bani in contul tau. Si asta se poate intampla in fiecare noapte

- O afacere online automatizata inseamna o viata libera sa o traiesti asa cum iti doresti, in stilul pe care ti-l doresti, indiferent ca vrei mai mult timp sa calatoresti, sa petreci cu familia sau sa faci absolut orice vrei tu.




POVESTE DEOSEBITA


Zilele trecute am avut sansa de a asculta o poveste cu totul si cu totul deosebita, din gura unei fiinte umane extraordinare, pentru care am un respect nemarginit, Dl. Rex Maughan. Voi impartasi acum cu tine aceasta minunata parabola, in speranta ca puterea ei va patrunde adanc in inima si cugetul tau, pentru a declansa acolo forta extraordinara incatusata inlauntrul fiintei tale.



Fii foarte, foarte, foarte atent, caci este una dintre acele povesti care au puterea extraordinara de a schimba vieti!



Este vorba despre „Povestea taietorului de lemne”.



Ea incepe cu un baiat care i-a cerut o slujba unui padurar. Acesta l-a intrebat:



- Poti sa tai lemne?



- Da, a raspuns baiatul, pot sa fac orice...



Padurarul i-a dat o secure si i-a zis:



- Uite, aceasta e zona de padure din care trebuie sa tai lemne.



Pentru baiat a fost o oportunitate deosebita si a decis cu hotarare ca va lucra cat va putea el de bine, ca isi va da toata silinta sa faca cea mai buna treaba.



Si asta a facut. A iesit in prima zi la lucru. Seful sau i-a dat un topor, a facut un gest larg cu mana si i-a zis:



- Acestia sunt copacii pe care trebuie sa-i tai...



Si in prima zi a taiat 18 arbori... (Si stiti cat de dificila este aceasta munca... primul copac – hai, ca merge; al doilea – mai greu; la al treilea – faci deja bataturi!) Dar el a reusit sa taie 18 arbori!



Iar cand padurarul a vazut, l-a laudat:



- Felicitari! Foarte bine. Incearca sa faci mai mult maine...



Dar in ziua urmatoare, la acelasi volum de munca, la sfarsit, cand si-a numarat copacii, erau doar 15...



Si atunci si-a propus siesi: “Voi lucra mult mai bine in a treia zi, o sa ma straduiesc sa tai si mai multi copaci!”



Si a lucrat toata ziua, de dimineata pana seara, fara sa mai ia vreo pauza. Dar cu toate acestea, abia a reusit sa taie 10 arbori...



A fost foarte descurajat de acest lucru, pentru ca el stia ca poate mai mult, avea nevoie de mai mult... Asa ca a inceput sa se gandeasca: “Poate nu mai am eu putere suficienta, poate nu mai stiu eu cum sa manuiesc toporul bine”...



S-a dus apoi la seful lui, si-a cerut scuze si a zis:



- Domnule, imi pare rau, chiar nu inteleg de ce in prima zi am taiat 18 arbori si dupa aceea, desi m-am straduit din rasputeri, nu stiu ce s-a intamplat, dar n-am mai izbutit sa ating aceasta performanta...



Atunci seful s-a uitat bland la el si l-a intrebat:



- Cand ti-ai ascutit toporul ultima data?



- Cum adica, sa-l ascut??!!! Pai, n-am avut timp sa-mi ascut toporul... am fost ocupat cu taiatul lemnelor..., a exclamat tanarul padurar.



Si atunci a inteles!



Acum te intreb si eu pe tine: nu cumva ai fost prea ocupat cu taiatul lemnelor si ai uitat sa-ti mai ascuti toporul?!



Stiu ca dupa citirea acestei povesti extraordinare ai inceput sa iti pui aceasta intrebare: “Oare nu cumva muncesc cu un topor care nu e ascutit?!”



Daca instrumentul tau de lucru – creierul tau – este mai ascutit, vei putea lucra mult mai bine, efortul tau va fi mult mai mic si rezultatele tale vor fi din ce in ce mai bune, zi dupa zi!



Intreaba-te, asadar, daca nu cumva rezultatele tale din ultima vreme iti sugereaza ca a sosit vremea sa iti ascuti toporul, sa iti refaci instrumentul cu care iti construiesti afacerea.